Η διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διαβιβάστηκε τόσο στην Οικονομική όσο και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Όπως αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κηφισιάς είναι μεταξύ των 141 φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στην τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης μέσω της αποκαλούμενης και ως μεθόδου «καρουζέλ», που εντόπισε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Μάλιστα, με εντολή του προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, έχουν ήδη δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία τόσο του Χρήστου Πρίτσα όσο και δεκάδων άλλων εμπλεκόμενων προσώπων που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών.
Το ογκώδες πόρισμα της Αρχής έχει ήδη διαβιβαστεί τόσο στην Οικονομική όσο και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα, με βάση και τα ευρήματα των ελεγκτών της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Η «Μ» με ουκ ολίγα δημοσιεύματα τα τελευταία χρόνια είχε αναφερθεί στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χρήστου Πρίτσα και του αδελφού του, όπως επίσης και στις προνομιακές σχέσεις τους με τον τέως περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη. Άλλωστε, επί των ημερών Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής οι αδελφοί Πρίτσα ανέλαβαν μέσω εταιρειών συμφερόντων τους, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, ουκ ολίγα έργα, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε εκλεκτούς μεγαλοεργολάβους του Γιώργου Πατούλη, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ανακάλυψαν οι ελεγκτές της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος (Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες).
Απάτη τύπου «καρουζέλ» με εικονικές συναλλαγές
Ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο όταν οι ελεγκτές της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος άρχισαν να ερευνούν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένα ογκώδες πόρισμα, 300 και πλέον σελίδων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας των φερόμενων ως μελών του κυκλώματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην υπόθεση εμπλέκονται εκτός του Χρήστου Πρίτσα ακόμη 141 φυσικά πρόσωπα, τα οποία συνδέονται με ένα δίκτυο 125 εταιρειών είτε ως διαχειριστές ή μέτοχοι είτε ως διευθύνοντες σύμβουλοι. Μεταξύ των εταιρειών πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές που ανήλθαν σε πάνω από μισό δισ. ευρώ, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ήταν εικονικές και παραπέμπουν στην αποκαλούμενη στις φορολογικές αρχές και ως μέθοδο «καρουζέλ» ή «εξαφανισμένου εμπόρου». Πρόκειται για μέθοδο φορολογικής απάτης που ειδικά στη χώρα μας βρίσκεται στα ύψη, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για τα κράτη-μέλη. Με αυτή τη μέθοδο αγαθά που πρόκειται να πουληθούν στην ελληνική αγορά κάνουν «κύκλο» μεταξύ διαφόρων εταιρειών που εμφανίζονται να εδρεύουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Κάποια στιγμή η εταιρεία που όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ «εξαφανίζεται». Επομένως όχι μόνο δεν καταβάλλει ΦΠΑ, αλλά παράλληλα δεν πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος ούτε ασφαλιστικές εισφορές.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι ελεγκτές της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διαπίστωσαν ότι πολλές από τις 125 εταιρείες που ερευνώνται είχαν στοιχεία εικονικότητας. Ότι δηλαδή συστάθηκαν με σκοπό να πραγματοποιήσουν συναλλαγές που στόχο είχαν να «παραπλανήσουν τη φορολογική διοίκηση» και να αποφύγουν «την πληρωμή ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και λοιπών παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή ασφαλιστικών εισφορών».
Επιπλέον, κάποιες από τις ερευνώμενες επιχειρήσεις φέρονται να έχουν εισπράξει παρανόμως, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, οικονομικές ενισχύσεις άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.
Στο μικροσκόπιο Ευρωπαϊκής και Οικονομικής Εισαγγελίας
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», η διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διαβιβάστηκε τόσο στην Οικονομική όσο και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς ένα μέρος αφορά χρήματα προερχόμενα από κονδύλια της ΕΕ. Όπως επισημαίνεται στη διάταξη Βουρλιώτη για τους 141 εμπλεκομένους, μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Πρίτσας, προκύπτουν «βάσιμες υπόνοιες» για τη διάπραξη των αδικημάτων της φοροδιαφυγής, της διασυνοριακής απάτης σχετικής με τον ΦΠΑ, της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» σε βαθμό κακουργήματος. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το ποσό του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε φέρεται να ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.
Μετά τη διαβίβαση του πορίσματος Βουρλιώτη, οι εισαγγελικές αρχές πρόκειται να συνεχίσουν την έρευνα ώστε να διαπιστώσουν αν πράγματι οι ερευνώμενοι έχουν διαπράξει κατά περίπτωση τα συγκεκριμένα αδικήματα. Εάν οι εισαγγελείς καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, τότε θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων.
Πάντως, μέχρι στιγμής έχουν ήδη δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικοί λογαριασμοί τόσο του Χρήστου Πρίτσα όσο και άλλων εμπλεκομένων, με το δεσμευμένο ποσό να ξεπερνάει τα 130 εκατ. ευρώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.