Αυτό που μένει να διαφανεί βεβαίως είναι το αν υπάρχει πραγματική πρόθεση και σχέδιο στο κυβερνητικό στρατόπεδο της σπαραζόμενης από έναν ιδιότυπο εμφύλιο γειτονικής μας χώρας να προχωρήσει μια τέτοια ενεργειακή διασύνδεση με την Ελλάδα, μέσω της Κρήτης, και με την Αίγυπτο, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια θεαματική κίνηση... φιλίας και συνεργασίας ή αν πρόκειται για ένα προσχηματικό, επικοινωνιακό «τέχνασμα»...
«Βόμβα»... μεγάλης κλίμακας στο ενεργειακό-γεωστρατηγικό πεδίο έσκασε από τη γειτονική μας Λιβύη, που δηλώνει ξαφνικά τώρα ότι προσβλέπει σε διπλή ενεργειακή συνεργασία με Ελλάδα και Αίγυπτο, δύο χώρες δηλαδή απέναντι στις οποίες η Λιβύη, η τουλάχιστον η Λιβύη που εκπροσωπεί η αποκαλούμενη προσωρινή κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, λειτουργεί επί της ουσίας ως εχθρικά διακείμενη!
Σε μια αναπάντεχη κίνηση-έκπληξη, η λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίου δηλώνει τώρα ότι εξετάζει την κατασκευή ενός νέου αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Λιβύη στην Ελλάδα μέσω Κρήτης, ενώ εξετάζει αντίστοιχα παρόμοιο αγωγό και με την Αίγυπτο. Την αποκάλυψη, που έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και έκπληξη, έκανε ο Φαρχάτ Ομάρ Μπεγκντάρα - πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης, στο εσωτερικό της οποίας φαίνεται πάντως την ίδια ώρα να διευρύνεται το χάσμα, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες με την Άγκυρα...
Αυτό που μένει να διαφανεί βεβαίως είναι το αν υπάρχει πραγματική πρόθεση και σχέδιο στο κυβερνητικό στρατόπεδο της σπαραζόμενης από έναν ιδιότυπο εμφύλιο γειτονικής μας χώρας να προχωρήσει μια τέτοια ενεργειακή διασύνδεση με την Ελλάδα, μέσω της Κρήτης, και με την Αίγυπτο, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια θεαματική κίνηση... φιλίας και συνεργασίας ή αν πρόκειται για ένα προσχηματικό, επικοινωνιακό “τέχνασμα”...
Εδώ θα πρέπει να γίνει όμως και μια υποσημείωση για μια λεπτομέρεια που έχει όμως τη δική της ξεχωριστή σημασία.
Ο Φαρχάτ Μπεγκντάρα είναι ένα πρόσωπο που ανέλαβε πριν από λίγους μήνες τα διοικητικά ηνία της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, αποτελεί επιλογή της λεγόμενης προσωρινής κυβέρνησης (της οποίας η θητεία παρεμπιπτόντως έχει λήξει), ωστόσο κατά ορισμένους αναλυτές και πηγές φέρεται να αποτελεί πρόσωπο που τυγχάνει αποδοχής και από τον στρατάρχη Χαφτάρ, τον στρατιωτικό διοικητή και ισχυρό άνδρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Η “βόμβα” του προέδρου της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου για ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Αίγυπτο μπορεί να υποκρύπτει βαθύτερες διαστάσεις σε πολύπλευρο επίπεδο. Ενδεχομένως να προϊδεάσει και για μια σταδιακή ίσως μελλοντική αναθεώρηση πολλών γεωστρατηγικών δεδομένων, εννοώντας φυσικά και το σημερινό στάτους κβο των πολύ στενών σχέσεων μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας...
Οι δύο αγωγοί
Τι ακριβώς όμως περιλαμβάνει η αποκάλυψη- “βόμβα” από την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης;
Ο επικεφαλής της NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) Φαρχάτ Ομάρ Μπεγκντάρα ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει να υποβάλει πρόταση για δύο αγωγούς αερίου με Ελλάδα και Αίγυπτο.
Οι δύο γραμμές που εξετάζονται θα συνδέονται με την Ελλάδα (Κρήτη) και την αιγυπτιακή πόλη Δαμιέτη (Νταμιέτα).
Σε συνέντευξή του στο CNBC Arabia, στο περιθώριο του συνεδρίου ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι, ο επικεφαλής της National Oil Corporation στη Λιβύη ξεκαθάρισε ότι η μια γραμμή αγωγού που θα συνδεθεί με την Ελλάδα και η άλλη γραμμή προς τη Δαμιέτη θα λειτουργούν επιπλέον της υπάρχουσας γραμμής μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία.
Είπε ότι η τρέχουσα παραγωγή της Λιβύης ανέρχεται σε 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, και το μεγαλύτερο μέρος της καταναλώνεται τοπικά, σημειώνοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Λιβύης υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σύμφωνα με τον Λίβυο αξιωματούχο, κοίτασμα αερίου που υπάρχει στις δυτικές ακτές της Λιβύης είναι μεγαλύτερο από το Ζορ στην Αίγυπτο. Το κοίτασμα αυτό που ανακάλυψε η ιταλική Eni είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη αερίου που έγινε ποτέ στην ιστορία της Μεσογείου, γεγονός που κατέστησε την Αίγυπτο, όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητη, αλλά και εξαγωγική χώρα. Ο επικεφαλής της NOC πρόσθεσε δε ότι πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με την ιταλική Eni για επενδύσεις της τάξης των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε οικόπεδα στη Μεσόγειο, καθώς και στη δυτική Λιβύη.
Από την άλλη, πρόσθεσε ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας του θα φτάσει τα 3 εκατ. βαρέλια μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, σε σύγκριση με το σημερινό επίπεδο των 102 εκατ. βαρελιών, από 600.000 βαρέλια τον περασμένο Ιούνιο.
Τέλος, ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης δεν απέκλεισε την ένταξη της χώρας του στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο δε συμμετέχει η Τουρκία.
Απειλεί με πόλεμο ο Χαφτάρ
«Θα πολεμήσουμε αυτούς που έβαλαν τους στρατιώτες στη γη μας»
Μετά από ένα μήνα σιωπής, ο ανώτατος διοικητής, στρατάρχης Χαλίφα Αμπού Αλ Καμίμ Χαφτάρ, πήρε θέση για την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Ντμπεϊμπά, και επιτέθηκε στην Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως αποικιακή Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθυστερημένη, άδικη, μισητή και κατάπτυστη.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αλ Τζούφρα, τόνισε ότι στην περιοχή γράφτηκαν αξιόλογα κεφάλαια ενάντια στον αποικιακό, οπισθοδρομικό, άδικο και μισητό Οθωμανό, με καραβάνια μαρτύρων.
Και πρόσθεσε: «Θα πολεμήσουμε αυτούς που έβαλαν τους στρατιώτες και τους μισθοφόρους τους στη γη μας, άπληστοι για τον πλούτο μας, εκμεταλλευόμενοι τις έκτακτες συνθήκες που περνά η χώρα μας, για να συνάψουν συμφωνίες ντροπής με προδότες και πράκτορες, που πούλησαν την πατρίδα και την τιμή τους για την εξουσία και τα χρήματα».
neakriti
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.