Ο Τούρκος δεκανέας που συνελήφθη στη Ρόδο από λιμενικούς για διακίνηση μεταναστών παραδέχτηκε τα όσα έκανε και έδωσε τις δικές του εξηγήσεις. Όπως είπε, κίνητρο για να ακολουθήσει το μονοπάτι της παρανομίας, ήταν τα χρήματα που θα κέρδιζε από τις μεταφορές απελπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Έβγαλε δίπλωμα, ήρθε σε συνεννόηση με ένα άτομο που όπως φαίνεται παίζει βρίσκεται στην κορυφή της εγκληματικής πυραμίδας και δέχτηκε να ξεκινήσει. Την τελευταία φορά όμως χάλασε το σκάφος και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια. Έτσι έπεσε στα χέρια των ελληνικών αρχών, που προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι.
Όπως είπε ο Τούρκος δεκανέας που υπηρετεί στην στρατοχωροφυλακή της πατρίδας του, μετέφερε 10 μετανάστες σε αυτό το ταξίδι, δύο γυναίκες, τέσσερις άνδρες και τέσσερα παιδιά. Όλοι τους αποβιβάστηκαν και το πρόβλημα στο σκάφος παρατηρήθηκε όταν πήρε το δρόμο της επιστροφής. Σε ερωτήσεις των λιμενικών τόνισε ότι τα χρήματα που κερδίζει από τη νόμιμη δουλειά του, είναι 411 ευρώ το μήνα. Ένα ποσό που όπως είπε δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του αρχικού ελέγχου, βρέθηκε πάνω του μια πολιτική ταυτότητα που εξετάζεται αν είναι η δική του. Στο λιμεναρχείο του νησιού κάθισε και απάντησε αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις που του έγιναν. Μίλησε για την πρόταση που του έγινε να μπει στην εγκληματική οργάνωση που παίζει κορώνα – γράμματα ανθρώπινες ζωές, τα κέρδη που θα εξασφάλιζε και όλα όσα έγιναν σε εκείνο το ταξίδι από τα τουρκικά παράλια μέχρι τη Ρόδο.
Πιο αναλυτικά, το πρωί της 13ης Νοεμβρίου 2022 το λιμενικό ενημερώθηκε για την ύπαρξη ακυβέρνητου σκάφους στην θαλάσσια περιοχή Καλαβάρδων – Σορωνής. Σκάφος του λιμενικού, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, έσπευσε στην περιοχή και στις 06:30 της ίδιας ημέρας, εντόπισε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος, χρώματος πορτοκαλί, το οποίο έφερε μια εξωλέμβια μηχανή, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, με ένα άτομο μέσα.
Ο Τούρκος δεκανέας και διακινητής μεταναστών οδηγήθηκε στο λιμεναρχείο όπου και συνελήφθη. Κατά την απολογία του παραδέχτηκε ότι μετέφερε παράνομα μετανάστες από την Ντάτσα προς την Ρόδο, τους οποίους αποβίβασε στην παραλία Φανών και επιχείρησε να επιστρέψει με το ταχύπλοο σκάφος του σε τουρκικά παράλια. Όμως χάλασε το σκάφος και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια, καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό 112.
Εξεταζόμενος ισχυρίστηκε ότι έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και υπηρετεί ως ειδικευμένος οπλίτης με βαθμό δεκανέα στην Jandarma στην τούρκικη στατοχωροφυλακή. Υπηρετεί, όπως είπε, σε στρατιωτική βάση στο Χάκαρι και ήλθε σκόπιμα στην Ρόδο για να μεταφέρει μετανάστες. Ισχυρίστηκε ότι έχει χρέη και ότι ο μισθός του στο στρατό είναι μικρός (8.000 λίρες το μήνα, δηλαδή 411,88 ευρώ).
Υποστηρίζει ότι πριν δύο εβδομάδες σε μία καφετέρια άκουσε έναν άνδρα να μιλά στο τηλέφωνο και να ψάχνει καπετάνιους. Τον πλησίασε και του είπε ότι ενδιαφέρεται και εκείνος του απάντησε ότι μπορεί να βγάλει πολλά λεφτά με δύο δρομολόγια. Έτσι εξέδωσε δίπλωμα ταχυπλόου σκάφους και έκανε δοκιμές.
Ξεκίνησε όπως είπε στις 12 Νοεμβρίου 2022 το βράδυ από την Ντάτσα από ένα λιμανάκι και το άτομο που γνώρισε μετέφερε με ένα άσπρο βαν τους μετανάστες, τους έβαλε πάνω στο σκάφος και εκείνος ξεκίνησε για την Ρόδο. Μετέφερε όπως είπε 10 μετανάστες, δύο γυναίκες, τέσσερις άνδρες και τέσσερα παιδιά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατική, πέρασαν δυτικά της Σύμης και βγήκαν στις Φάνες. Εκεί αποβίβασε τους μετανάστες στην παραλία και ξεκίνησε να επιστρέψει στην Τουρκία, όμως λίγα μέτρα μετά του χάλασε η μηχανή και κάλεσε το τηλέφωνο 112 για να ζητήσει βοήθεια. Οπως είπε, οι μετανάστες περίμεναν να τους παραλάβει κάποιος και δεν γνωρίζει πού θα πήγαιναν. Είπε ακόμη ότι θα ελάμβανε πέντε χιλιάδες ευρώ μόλις επέστρεφε το σκάφος.
lykavitos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.