Ο υδάτινος παράδεισος της Κρήτης


Η φύση κάνει τέχνη σε έναν από τους πιο δημοφιλείς υδάτινους παραδείσους της Κρήτης, τις φημισμένες (και δικαίως) πηγές «της Αγίας Δύναμης» στην Αργυρούπολη, στο Ρέθυμνο. Εκεί, αποδεικνύει τη μοναδική της μαεστρία στήνοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά που καθηλώνουν τον ταξιδιώτη σε αυτό τον παραμυθόκοσμο.

Μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό, οι πηγές που αναβλύζουν από το σπηλαιοεκκλησάκι της Αγίας Δύναμης ή του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου δημιουργούν μοναδικές «συνθέσεις» με τα βράχια και την πλούσια χλωρίδα της περιοχής και κυρίως τους εκπληκτικής ομορφιάς καταρράκτες, που λες και έχουν ξεπηδήσει από κάποια σελίδα ενός βιβλίου παραμυθιών ή αποτελούν σκηνογραφία μιας ταινίας φαντασίας. Οι εκπλήξεις είναι διαρκείς για τους αμύητους επισκέπτες σε αυτόν τον μαγικό κόσμο. Γιγαντιαία πλατάνια με τους τεράστιους κορμούς τους που μαρτυρούν την ηλικία αιώνων, σμιλεμένους από τον χρόνο και την οργιώδη φύση, δέντρα και βρύα, πόες και χαρακτηριστικά της Κρήτης αγριολούλουδα…

Νερά που δημιουργούν σε αυτόν τον μαγικό τόπο, όπου πηγάζει ο ποταμός Mουσέλας, καταρράκτες, καθώς ξεπηδούν με δύναμη από το υπέδαφος και «αγκαλιάζουν» τα καταπράσινα από τα βρύα βράχια, «κουρτίνες νερού» που τρέχουν από φύλλα και κλαδιά τα οποία έχουν πλεχτεί πάνω ή γύρω από τις πέτρινες καμάρες, πηγές που αναβλύζουν από παντού, μικρές λιμνούλες με πέστροφες και τεράστιους οξύρυγχους…

Μέσα σε αυτό το καταπράσινο τοπίο με τους ήχους του νερού να συναγωνίζονται εκείνους από το τραγούδι των πουλιών, η σκέψη ταξιδεύει παρασυρμένη από τον άνεμο σε χρόνια μακρινά. Εκείνα του ιστορικού παρελθόντος της περιοχής, που υπενθυμίζουν τα λείψανα της αρχαίας Λάππας, ή τα πιο σύγχρονα που μαρτυρούν τα ερείπια παλιών νερόμυλων και σπιτιών που έχουν πια παραδοθεί στη δύναμη της φύσης, η οποία με τον δικό της τρόπο συνθέτει μια ακόμα εντυπωσιακή σκηνογραφία μέσα στις τόσες. Τα κλαδιά έχουν σκαρφαλώσει πάνω στους μισογκρεμισμένους τοίχους, κάνοντας την εξερεύνηση στον χώρο μια περιπέτεια στον χρόνο, με τη φαντασία να είναι ο οδηγός σε αυτή την περιήγηση.

Με το νερό να συνοδεύει κάθε βήμα, ο διαβάτης ανακαλεί στη μνήμη ιστορίες για νεράιδες και ξωτικά που στήνουν τον δικό τους μαγικό χορό ψιθυρίζοντας ιστορίες αιώνων, νιώθοντας μαγεμένος από τα ψελλίσματα αρχαίων δοξασιών και ήχους που δραπετεύουν από το χάδι του ανέμου πάνω στα φύλλα και το κελάρυσμα του νερού.

Η Αργυρούπολη αποτελεί μαγνήτη για τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, που απολαμβάνουν τη γαλήνη του τοπίου, το καλό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής και το ταξίδι στην ιστορία. Εκείνο που ξεκινάει από την αρχαιότητα με τα μνημεία, και κυρίως τη νεκρόπολη της Λάππας, περνάει από τον Μεσαίωνα όταν το όνομα της πόλης μετατράπηκε σε «Στίμπολις», από την έκφραση «στην πόλη», ως τον 19ο αιώνα, οπότε και απέκτησε το σημερινό όνομα «Αργυρούπολη», και φυσικά το σήμερα. Και έχουν πολλούς λόγους για να επιστρέψουν, ανακαλύπτοντας τα πολλά πρόσωπα μέσα από το πρίσμα της κάθε εποχής, που ρίχνει διαφορετικές πινελιές στο μοναδικό αυτό τοπίο της Κρήτης.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.