Δε συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο – Θα υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης

 


Δε συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο καθώς στην Αθήνα κατάλαβαν πως το πλήγμα για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγάλο καθώς η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Turk Stream.

Αυτό θα σήμαινε πρώτον τεράστιες ελλείψεις στην ελληνική αγορά και δεύτερον εκτίναξη των τιμών παγκοσμίως.

Κατ’επέκταση αυτό θα αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να δώσει ακόμα μεγαλύτερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό θα υποστηρίξει στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην επικείμενη Σύνοδος Κορυφής.

Φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ζήτημα του αερίου θα αποτελέσει πρόβλημα για την επιβίωσή της.

Σημειώνεται ότι η Τσεχία που ανακοίνωσε χθες ανοικτά ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και την σκυτάλη πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία.

Αυτό βοήθησε και την ελληνική πλευρά η οποία δε φημίζεται για τα «όχι» της, να επιχειρήσει να εκφράσει την διαφωνία της.

Η Ελλάδα, προτάσσει ως αντι-πρόταση το πλαφόν στην τιμή του ολλανδικού TTF.

Αντίθετα, η οριστική διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, μεγαλώνοντας την ανάγκη των επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Άλλωστε οι Βρυξέλλες δεν έχουν εξηγήσει το εξής απλό πράγμα: Όταν το φυσικό αέριο των άλλων πηγών που δεν θα είναι ρωσικό θα ανατιμηθεί αναλόγως (που ήδη είναι ακριβότερο από το ρωσικό), τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες, θα επιβάλουν πλαφόν και σε αυτό; Ποιος θα το δεχτεί.

Το σκεπτικό με το οποίο διαφοροποιεί τη θέση της η Ελλάδα διατύπωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Κώστας Ξιφαράς.

 Το στέλεχος της εταιρείας υποστηρίζει ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι χρειάζεται να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η τρέχουσα προσφορά LNG στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν ήδη επιτευχθεί θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεν μπορούμε, τονίζει «να δεχτούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου που δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου».

Η πρόταση για ανώτατη τιμή στην προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα προμηθεύεται αέριο μέσω του τουρκικού διαδρόμου Turk Stream, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί και να τροφοδοτεί τις χώρες αδιάλειπτα εν αντιθέσει με τον Nord Stream 1 που έχει σταματήσει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επαναλειτουργήσει εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Χθες μάλιστα από το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, προειδοποίησε ότι εάν η Ευρώπη προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, τότε η Μόσχα σταματήσει να προμηθεύει με ρωσικό αέριο γενικώς…

Αν η ΕΕ συμφωνήσει στην επιβολή πλαφόν όπως προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα της Κομισιόν, τότε και η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να τα εφαρμόσει, χάνοντας όμως το φθηνό ρωσικό αέριο που συνεχίζει να καλύπτει νευραλγικές ανάγκες της χώρας σε πολύ καλύτερες τιμές από των άλλων το οποίο βρίσκεται σε ακόμα πιο αστρονομικά επίπεδα σε ό,τι αφορά την τιμή τους.

Το εμπάργκο της Ρωσίας θα αποτελούσε ένα ισχυρό σοκ για την οικονομία και την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας.

Η ενεργειακή εξοικονόμηση με στόχο τη μείωση της ζήτησης με την επιβολή ενός υποχρεωτικού στόχου για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής είναι από τα μέτρα που θεωρούνται ότι θα τύχουν καθολικής αποδοχής και ήδη έχουν ξεκινήσει να μελετώνται και να εφαρμόζονται από τις χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει πως οι Έλληνες θα υποφέρουν πάρα πολύ και ενώ έχουν ήδη υποστεί πολλά δεινά στα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας.

Τώρα έρχονται να προστεθούν και τα χρόνια της ενεργειακής κρίσης. Μίας κρίσης για την οποία δεν έχει καμία ευθύνη ο Έλληνας πολίτης καθώς είναι αποκλειστική υπευθυνότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν που προκάλεσε την ουκρανική κρίση και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που επέλεξαν να την υποστηρίξουν εξυπηρετώντας τα αμερικανικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των λαών τους.

12 χρόνια συνεχούς κρίσης και τουλάχιστον άλλα πέντε που προβλέπονται από την ενεργειακή κρίση είναι πάρα πολλά για να αντέξει κάποιος.

Το 2027 «ίσως» ανακάμψουν οι τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Citigroup Inc. οπότε «ίσως» επιστρέψει η ανάπτυξη στην χώρα.

pronews.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.