Για μήνες η Λατινική Αμερική παρακολουθούσε τον υπόλοιπο πλανήτη να μετράει τις πληγές του από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού ωστόσο πλέον αποτελεί το «νέο επίκεντρο της πανδημίας», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο διευθυντής των μεταδοτικών ασθενειών του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, Μάρκος Έσπιναλ.
Υπάρχουν περίπου 920.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και σχεδόν 50.000 θάνατοι σε 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται γρήγορα, καθημερινά.
αναμφισβήτητα σε νέα ύψη. «Από πολλές απόψεις αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε η Δρ. Ana Diez Roux, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ντρέξελ.
«Ήταν προβλέψιμο ότι αυτό θα συμβεί».
Σε συνομιλίες με οκτώ διαφορετικούς εμπειρογνώμονες -συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αρχηγού κράτους- επιδημιολόγων και κορυφαίων ερευνητών, υπάρχει η κοινή διαπίστωση ότι οι εσφαλμένες κυβερνητικές αντιδράσεις σε συνδυασμό με την ιδιάζουσα οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της δημόσιας υγείας στη Λατινική Αμερική ευθύνονται για την κρισιμότητα της κατάστασης αναφορικά με την πανδημία. Μάλιστα, κατά γενική ομολογία των ειδικών, η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί.
Η Λατινική Αμερική κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο περίπτωση τον Φεβρουάριο, όταν ένας 61χρονος άνδρας βρέθηκε θετικός στη νόσο Covid-19 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, μετά την επιστροφή του από ταξίδι στην Ιταλία. Για εβδομάδες μετά, τα πράγματα φαινόταν να είναι υπό έλεγχο. Ο πρώτος νεκρός λόγω κορωνοϊού καταγράφηκε στις 7 Μαρτίου στην Αργεντινή.
Όμως μερικοί ήδη υποπτεύονταν ότι θα υπάρξει τραγωδία. Στις 19 Μαρτίου ο Miguel Lago, εμπειρογνώμονας της δημόσιας υγείας στη Βραζιλία, έγραψε στους New York Times ότι η Λατινική Αμερική δεν ήταν προετοιμασμένη για τον ιό και ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει χειρότερη από την Ευρώπη.
«Η Λατινική Αμερική θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο θύμα του Covid-19 εάν οι υγειονομικές αρχές και οι κυβερνήσεις ... δεν λάβουν άμεσα μέτρα», είχε γράψει χαρακτηριστικά.
Τα λόγια του αποδείχτηκαν προφητικά, καθώς μέχρι τα μέσα Μαΐου, η Λατινική Αμερική ανέφερε υψηλότερες ημερήσιες αυξήσεις συνολικών κρουσμάτων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Βραζιλία ξεπέρασε την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, ενώ κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.
Η παγκόσμια έλλειψη τεστ κορωνοϊού και η απροθυμία ορισμένων χωρών να πραγματοποιήσουν μαζικά διαγνωστικά τεστ έχουν επίσης δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν τα κρούσματα και οι θάνατοι υπολογίζονται με ακρίβεια.
«Οι επίσημοι αριθμοί παρέχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει το μέγεθος του προβλήματος», δήλωσε ο δρ. Μάρκος Έσπιναλ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.