Ο Ολλανδός θρύλος δεν βρίσκεται πια εδώ... Ενας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, ο Γιόχαν Κρόιφ «έσβησε» στη Βαρκελώνη, έπειτα από τη μάχη που έδωσε με την επάρατη νόσο...
Σε ηλικία 68 ετών, ο Γιόχαν Κρόιφ νικήθηκε στον τελευταίο του, μεγάλο αγώνα...
Έχοντας γνωστοποιήσει ο ίδιος, τον περασμένο Οκτώβριο, πως είχε διαγνωστεί με καρκίνο στους πνεύμονες, παρά το γεγονός πως είχε παρουσιάσει μια ελαφριά βελτίωση και είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για τη νίκη σε αυτή τη «μάχη», τελικά δεν άντεξε...
Άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαρκελώνη, ήρεμος, δίπλα σε αγαπημένα του πρόσωπα, όπως ενημέρωσε μέσω διαδικτύου η αναγνωρισμένη του σελίδα στα social media...
Ο Κρόιφ είναι ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές όπου τα ονόματα τους έχουν δοθεί σε μικρούς πλανήτες (σ.σ.: Μπίτσαν και Πελέ οι άλλοι δύο).
Έχοντας ξεπεράσει από νεαρή ηλικία τα σύνορα του ποδοσφαίρου, κυκλοφόρησε ως τραγουδιστής και το single "Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer een Loei)" το όποιο έγινε χιτ στην πατρίδα του φτάνοντας μέχρι το Νο 21 των charts.
Μνημειώδης η φράση του: “κάθε μειονέκτημα, έχει το πλεονέκτημα του”, αλλά και η παραδοχή του πως «ο Πελε ειναι ο μοναδικος ποδοσφαιριστης που ξεπερνα τα ορια της λογικης».
Ο «θρύλος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θεωρείται η επιτομή στο «Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο» (σ.σ.:Τotal Football) του αείμνηστου Ρίνους Μίχελς, αλλά και ο πρόδρομος του «Tiki-Taka» στιλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα.
Άλλωστε, το όραμα αλλά και το πλάνο για τις περίφημες ακαδημίες της «Μασία» ανήκαν σε εκείνον.
Εκεί φύτεψε τους σπόρους ενός ολλανδικού μοντέλου το οποίο εφαρμόστηκε πρώτα από τον Άγιαξ. Οικοδόμησε μία μηχανή παραγωγής φυτωρίων. Επίτευγμα για πολλούς ανώτερο και από τους δεκάδες τίτλους του…
Ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου, ήταν εκείνος που ξεχώρισε το ταλέντο συμπατριωτών του όπως οι Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ και Μπέργκαμπ.
Παρότι πέρασαν 20 χρόνια από την αποχώρηση του από τον πάγκο των «μπλαουγκράνα», η επίδραση του ακόμη και στην τωρινή Μπαρτσελόνα εξακολουθεί να υφίσταται.
Το 1988, τέσσερα χρόνια μετά την απόσυρση του από τους αγωνιστικούς χώρους ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του πρώτου της Τσάμπιονς Λιγκ το 1992 αλλά και σε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα! Συνολικά κατέκτησε 11 τίτλους, ρεκόρ που καταρρίφθηκε από τον Πεπ Γκουαρδιόλα το 2011.
Αποχώρησε το 1996, αφού πρώτα ήρθε σε ανοικτή κόντρα με τον πρόεδρο Νούνιεζ. Μάλιστα, ο Γιόχαν Κρόιφ είχε δηλώσει τότε πως μετά την Μπαρτσελόνα δεν θα προπονήσει άλλο σύλλογο.
Έκανε μία εξαίρεση για την εθνική Καταλονίας ανταποδίδοντας την αγάπη του κόσμου…
Στενός συνεργάτης του Ζουάν Λαπόρτα, έλαβε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της Μπαρτσελόνα, όμως ο Σάντρο Ροσέλ φρόντισε να του τον αφαιρέσει λόγω της έχθρας που είχε με τον προκάτοχο του στον προεδρικό θώκο της Μπαρτσελόνα.
Ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε την χρυσή μπάλα τρεις φορές (1971, 1973, 1974) ενώ αναδείχθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και Νο2 παγκοσμίως πίσω από τον Πελέ.
Ο Κρόιφ, θεωρούνταν αρκετά δύστροπος χαρακτήρας κάτι που χαρακτήριζε άλλωστε όλους τους μεγάλους ηγέτες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Είναι χαρακτηριστικό πως η εθνική Ολλανδίας είχε συνεργασία με την Adidas, ενώ αντίστοιχα ο Κρόιφ σύναψε συμβόλαιο με την Puma.
Ο άλλοτε άσος του Άγιαξ, αρνήθηκε να φορέσει τη φανέλα με τις τρεις χαρακτηριστικές γραμμές της Adidas, δημιουργώντας δική του πατέντα με δύο γραμμές!
To 1991 o Kρόιφ υπέστη καρδιακό επεισόδιο με συνέπεια να υποβληθεί εσπευσμένως σε διπλό bypass. Όπως ήταν λογικό απαρνήθηκε την μεγάλη αδυναμία του, το κάπνισμα πρωταγωνιστώντας εν συνεχεία σε σχετική καμπάνια.
Διορατικός με απίστευτη αίσθηση του χώρου, ένας πραγματικός «καλλιτέχνης» του ποδοσφαίρου, μία τεράστια προσωπικότητα με αέρινο στιλ κατάφερνε να σαγηνεύει τα πλήθη.
Επιτάχυνε και εκεί που δεν το περίμενες πατούσε… φρένο, σήκωνε τα χέρια προετοιμάζοντας την επόμενη χορευτική ενέργεια του.
Μπορούσε να αγωνιστεί τόσο στα άκρα της επίθεσης, πίσω από τον φορ αλλά και ως στράικερ. Λατρεύτηκε ως ήρωας από Ολλανδούς και Καταλανούς.
Θεωρείται ως ο δημοφιλέστερος μη Καταλανός στην Βαρκελώνη. Στις 22 Αυγούστου 1973 όταν άφησε τον Άγιαξ για τους "Μπλαουγκράνα" στην πτήση 254 της KLM, γνώριζε πως μετακομίζει σε μία ομάδα που αγνοούσε το πρωτάθλημα για 13 χρόνια.
Έγινε ο "El Salvador" (σωτήρας) για τους Καταλανούς όταν δήλωσε πως για λόγους αρχής προτίμησε την Μπαρτσελόνα αντί της Ρεάλ που υποστηρίζονταν από το καθεστώς Φράνκο.
«Όταν πήραμε το πρωτάθλημα, ο κόσμος δεν μου έλεγε 'συγχαρητήρια', αλλά 'σε ευχαριστούμε'. Τότε άρχισα να καταλαβαίνω τον χαρακτήρα των Καταλανών», είχε πει χαρακτηριστικά.
Σε έναν σύλλογο που θεωρείται κάτι παραπάνω από μία ομάδα, ο Κρόιφ ήταν κάτι παραπάνω από ένας παίκτης. Επέλεξε να βαφτίσει τον γιο του Ζόρντι αντί για το ισπανικό Χόρχε, πηγαίνοντας κόντρα στο καθεστώς της εποχής που απαγόρευε στους Καταλανούς να δίνουν καταλανικά ονόματα.
Μάλιστα έπειτα από απαίτηση του τότε προπονητή της Μπαρτσελόνα, Ρίνους Μίχελς ο Ζόρντι Κρόιφ (1974) γεννήθηκε με καισαρική τομή, μία εβδομάδα νωρίτερα προκειμένου ο κορυφαίος Ολλανδός ποδοσφαιριστής να προλάβει το «clasico», το οποίο σημειωτέον εξελίχθηκε σε θρίαμβο για την Μπάρτσα (0-5).
Η απουσία του από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή είχε εγείρει ερωτηματικά. Αρκετά χρόνια αργότερα αποκάλυψε πως ο λόγος που δεν πήρε μέρος στο Μουντιάλ ήταν μια απόπειρα απαγωγής!
«Για να συμμετάσχεις σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να είσαι έτοιμος 200%. Με σημάδευαν με όπλο στο κεφάλι, ήμουν δεμένος, η σύζυγός μου ήταν δεμένη, τα παιδιά ήταν στο διαμέρισμα στη Βαρκελώνη...
Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που σκέφτεσαι άλλες αξίες» ήταν η εξήγηση που είχε δώσει.
Το 2006 τιμήθηκε από την Βουλή της Καταλονίας με τον σταυρό του Σαν Ζόρντι, που αποτελεί την ύψιστη διάκριση.
H ταινία «En un momento dado», είναι αφιερωμένη στον Γιόχαν Κρόιφ. Ένας ηλικιωμένος οπαδός της Μπαρτσελόνα «βουρκώνει» προσπαθώντας να θυμηθεί τα κατορθώματα του αγαπημένου του ποδοσφαιρικού ήρωα.
«Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να τον ευχαριστήσουμε στον βαθμό που του αξίζει για όσα πρόσφερε στην Καταλονία. Μας έκανε ξανά περήφανους. Ήταν ο σωτήρας μας»...
gazzetta.gr - See more at: http://parapona-rodou.blogspot.gr/2016/03/blog-post_738.html#more
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.