Αγαπημένο φαγητό όλων των κρητικών οι χοχλιοί, έχουν την τιμητική τους στις νηστείες. Όπως τα όστρακα της θάλασσας, έτσι και τα όστρακα της ξηράς - τα σαλιγκάρια- κατατάσσονται στα νηστίσιμα εξασφαλίζοντας στους νηστεύοντες άριστης ποιότητας πρωτεΐνη.
Αυτή την εποχή οι χοχλιοί είναι γυρευτοί. Δηλαδή δεν σέρνονται αλλά έχουν πέσει σε …καλοκαιρινή νάρκη. Οι χοχλιδολόγοι τους γυρεύουνε (ψάχνουνε) κάτω από πέτρες, τράφους, αστιβίδες και έχουν κόπο για να βρεθούνε. Δεν θέλουν όμως σάκασμα γιατί έχουν αποβάλλει μόνοι τους ό,τι αποβάλλεται. Έτσι γλυτώνουμε την διαδικασία που κάνουμε για να ετοιμάσουμε τους χειμωνιάτικους και τους καταναλώνουμε αμέσως.
Έχει κολλήσει ο ένας πάνω στον άλλο και φτιάχνουν κολληταρές όπως τις λέμε. Οι καλοκαιρινοί χοχλιοί είναι πολύ νόστιμοι και συνδυάζονται όπως είναι φυσικό με καλοκαιρινά λαχανικά.
Σοφεγάδες με χοχλιούς, χόντρος με χοχλιούς που έχει όμως μέσα ψιλοκομμένο κολοκύθι και μελιτζάνα, κολοκυθάκια με χοχλιούς...
Σε όσους όμως δεν αρέσουν οι χοχλιοί μπορούν να τους παραλείψουν. Τα σημερινά φαγάκια είναι πολύ νόστιμα και χωρίς χοχλιούς αρκεί τα κολοκυθάκια και τα άλλα λαχανικά (αν χρησιμοποιήσουμε) να είναι ολόφρεσκα και από καλό περβόλι...
Υλικά:
10-12 μεσαία κολοκυθάκια πολύ φρέσκα
3 μέτριες πατάτες
3-4-5-6 σκελίδες σκόρδο (όσο μας αρέσει δηλαδή αλλά είναι απαραίτητο!)
3-4 ντομάτες (να πάρουμε ένα βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα)
1 κούπα λάδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι- πιπέρι
Προαιρετικά, 30- 35 χοχλιούς
Και για την εμπλουτισμένη εκδοχή , για τη σοφεγάδα όπως τη λέμε, θέλουμε ακόμη
Μισό κιλό βλίτα
4-5 πιπεριές μέτριες
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ξεχωρίζουμε τους χοχλιούς και τους καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι από τις μεμβράνες που έχουν στο όστρακο και μπροστά στις μουρίτσες τους.Τους βάζουμε σε νερό να μαλακώσουν όσες μεμβράνες δεν έχουν βγει από την αρχή και να τους καθαρίσουμε καλύτερα.
Με τη διαδικασία αυτή, μπορούμε να δούμε αν κάποιοι δεν είναι ζωντανοί (σε λίγη ώρα βγάζουν έξω από το κέλυφος τις μουρίτσες τους) αν δεν έχουμε την εμπειρία να τους ξεχωρίζουμε.
Βάζουμε να βράσει λίγο νερό με ένα κουταλάκι αλάτι και τους ρίχνουμε μέσα. Αφήνουμε να βράσουν δέκα λεπτά, τους σουρώνουμε και τους πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το σκόρδο. Μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται προσθέτουμε τους χοχλιούς και τους γυρίζουμε να τσιγαριστούν 2-3 λεπτά μέσα στο λάδι. Τους αφαιρούμε με ένα κουτάλι προσπαθώντας να μη πάρουμε λάδι και κρεμμύδι και τους αφήνουμε στην άκρη.Μέσα στην κατσαρόλα έχουμε μόνο το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αυτό το σημείο θα μπορούσε να είναι η αρχή του μαγειρέματός μας αν δεν βάλουμε χοχλιούς στο φαγητό μας.
Βάζουμε με τη σειρά και ανά πέντε λεπτά, τα κολοκυθάκια με ελάχιστο νεράκι (μισή κούπα) , τις πατάτες κομμένες σε μεγάλες φέτες, τις ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες, το αλάτι και το πιπέρι.
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει χωρίς να το ανακατέψουμε με κουτάλα, παρά μόνο κινώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά διαστήματα. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε ξανά τους χοχλιούς αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί τα υλικά μας για 10 λεπτά.
Αφήνουμε το φαγητό να μαρουβίσει και σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ψωμί!
Αν προσθέσουμε βλίτα και πιπεριές, τα βάζουμε μετά τις πατάτες αλλά πριν την ντομάτα.
Παρατηρήσεις:
1) Η σοφεγάδα όπως έχω ξαναγράψει δεν έχει καθορισμένα υλικά , άρα μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό μας με ότι έχουμε! Μια χούφτα φρέσκα φασολάκια ή μπάμιες, 2-3 μελιτζάνες , λίγος μαϊντανός, θα μας δώσουν ένα διαφορετικό φαγητό κάθε φορά! Προσωπικά προτιμώ το συνδυασμό που δίνω παραπάνω για πιο ξεκάθαρη γεύση.
Η ελαφρά πικράδα του βλίτου και η πιπεράτη γεύση της πιπεριάς ισορροπούν θαυμάσια με τη γλυκύτητα του κολοκυθιού . Η μπόλικη φρέσκια ντομάτα τα δένει όλα υπέροχα.
2) Η ντομάτα μπορεί να κοπεί σε μικρά καρεδάκια αντί να τριφτεί, ιδιαίτερα στην εμπλουτισμένη εκδοχή. Την τελευταία φορά έβαλα τριμμένη ντομάτα αλλά και αρκετά μικρά ντοματάκια ολόκληρα και ήταν υπέροχα και σε γεύση και σε εμφάνιση.
3) Μπορούμε να «δέσουμε» το φαγητό μας με λίγο χόντρο δηλαδή σπασμένο στάρι. Μετά που θα προσθέσουμε όλα τα λαχανικά , βάζουμε λίγο νεράκι και προσθέτουμε μισή κούπα χόντρο. Μάλιστα πολλοί προσθέτουν μια χουφτίτσα ξινόχοντρο αν δεν θέλουν νηστίσιμο το φαγητό.
4) Το φαγητό μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα αφαιρέσουμε τους χοχλιούς και θα έχουμε προσθέσει όλα τα λαχανικά, μπορούμε να κλείσουμε την χύτρα ταχύτητας. Θα την αφήσουμε πέντε λεπτά λιγότερο από το χρόνο που συνηθίζουμε για τα λαχανικά, για να προσθέσουμε τους χοχλιούς και να βράσει λίγο το φαγητό μας με όλα μαζί τα υλικά του. Αυτό το κάνω ακόμη κι όταν δεν βάλω χοχλιούς για να μείνει το φαγητό μου με μελωμένη σάλτσα, χωρίς περίσσια υγρά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.